Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η Νεφέλη και οι σκέψεις

"Ερημίτη!!!"
Εκείνος μετρά τα βήματα τα δικά του και του κόσμου, προσέχοντας να μην παραλείψει κανένα
"Ε, στάσου επιτέλους!!
"Ορίστε Νεφέλη, σταμάτησα. Τι θέλεις;"
"Πως ξέρεις το όνομα μου;" ρώτησε η κοπέλλα.
Ήταν δεν ήταν 30 χρόνων...
"Ξέρω πολλά" είπε εκείνος " ακόμα ξέρω και τι θέλεις να μου πεις!"
"Αλήθεια;" τον ρώτησε με μισόκλειστα μάτια
"Και βέβαια" απάντησε με σιγουριά.
"Αψούουου!!!"
"Σιγά ανθρωπέ μου, θα με κολλήσεις"
"Από αυτό που δεν έχω;" γέλασε εκείνος
"Θα με ακούσεις κάποτε; " μάλωσε η Νεφέλη
"Ορίστε σε ακούω, αλλά να ξέρεις οτι μπορεί και να μη συμφωνώ"
"Εσύ ποτέ δεν συμφωνείς με κανέναν, αλλά ας είναι...
Ο Ερημίτης κούνησε σκεφτηκά το κεφάλι. Αυτό που είπε η Νεφέλη, ήταν και δεν ήταν αλήθεια
"Κάθε χρόνο παγκοσµίως πεθαίνουν δύο εκατοµµύρια άνθρωποι από µαλάρια, κάτι το οποίο θα µπορούσε να αποφευχθεί µε µια κουνουπιέρα. Οι δηµοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό. Σωστά;"
"........................."
"Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν δύο εκατοµµύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα µπορούσε να αποφευχθεί µε ένα σιρόπι των 25 σέντς. Και οι δηµοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό. Σωστά;"
"................................."

"Ιλαρά, πνευµονία, ασθένειες θεραπεύσιµες µε φτηνά εµßόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατοµµυρίων ανθρώπων παγκοσµίως κάθε χρόνο. Και οι δηµοσιογραφοι δεν λένε τίποτα."

Η σιωπή του Ερημίτη συνέχιζε ακάθεκτη την επέλαση της.

"Είναι κάποια χρόνια που εµφανίστηκε η γνωστή πια γρίππη των πουλερικών. Οι δηµοσιογράφοι µας πληµµύρισαν µε πληροφορίες, πανικό, σήµατα κινδύνου. Επιδηµία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, µια πανδηµία!!! Μιλάγανε µόνο για την τροµακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.
Και ßέßαια, η γρίππη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο µόλις 250 ατόµων παγκοσµίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο."
"Που θέλεις να καταλήξεις" βιάστηκε ο Ερημίτης
"Μα εκεί που οδηγεί η κοινή λογική" είπε η Νεφέλη. "Η κοινή γρίππη σκοτώνει µισό εκατοµµύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσµίως. Μισό εκατοµµύριο έναντι 25. Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία µε τη γρίππη των πουλερικών; "
"Γιατί;" συμπλήρωσε ο Ερημίτης
"Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κοκκορας», ένας κόκκορας µε µεγάλο λειρί. Ποιος είναι αυτός; Η διεθνής φαρµακευτική Roche µε το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατοµµύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες. Ακόµα και αν το Tamiflú έχει αµφίßολη αποτελεσµατικότητα, η Βρετανική Κυßέρνηση αγόρασε 14 εκατοµµύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσµού της. Με την γρίππη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες που προµηθεύουν την αγορά µε αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατοµµύρια δολλάρια."
Ο Ερημίτης έκανε κάποια αόριστα σημάδια στο χώμα με το μπαστούνι του.
"Πρώτα µε τα πουλερικά και τώρα µε τα χοιρινά." συνέχισε απτότητη η Νεφέλη. "Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίππης των χοίρων. Και όλοι οι δηµοσιογράφοι του κόσµου µιλάνε µόνο γι’αυτό. Πια δεν λένε τίποτα για την οικονοµική κρίση ούτε τους ßασανισµένους στο Guantánamo. Μόνο για τη γρίππη των χοίρων."
"Τώρα θα πεις οτι πάλι βρίσκονται συμφέροντα πίσω από..."
"Και διερωτώµα"ι": , σαν να μην άκουσε η Νεφέλη, " αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να µην υπάρχει ένα «µεγάλο γουρούνι»; "
"Οι φαρμακευτικές εταιρίες έτσι;" γέλασε ο Ερημίτης
"Οι µέτοχοι των φαρµακευτικών Roche και Relenza τριßουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς µε τις πωλήσεις τους, που για άλλη µια φορά φέρουν εκατοµµύρια, του αµφίßολου Tamiflú. Η πραγµατική πανδηµία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας."
"Μα δεν υπάρχουν θύματα;" ρώτησε ο Ερημίτης
"Αν η γρίππη των χοιρινών είναι µια φοßερή πανδηµία απ’ ό,τι λένε τα µέσα ενηµέρωσης, εάν τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσµιο πρόßληµα της δηµόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρµακα για την αντιµετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανοµή δωρεάν γενικών φαρµακών σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση"

Ο Ερημιτης αποχαιρέτησε την Νεφέλη. Δεν μπόρεσε όμως να αποχαιρετήσει και τις δικές του σκέψεις. Η Νεφέλη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια από αυτές. Η πιο δυνατή...

4 σχόλια:

Moody είπε...

Αρκετά ωραίο ποστ,αν και δεν ανέφερες τι έγραψες στο χώμα.Δεν θα μιλήσω για τα συμφέροντα αλλά για μία σύμπτωση που μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Μία βδομάδα πριν από την νέα γρίπη των χοίρων,ο δείκτης της ανεργίας ανέβαινε και οι απολύσεις πέφταν σαν βροχή.Για αυτό και στην Γαλλία (που πρωτοστατεί στα επεισόδεια ),εργάτες έκλεισαν μέσα στο εργοστάσιο τα αφεντικά και κάνανε κατάληψη απ΄έξω.Μάλιστα ανάψανε και φωτιές γύρω γύρω και απειλούσαν ότι θα τους κάψουν ζωντανούς.Η αστυνομία προσπαθούσε να παρέβει,αλλά οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν απ αυτά,είχαν και στο πλευρός του πληθώρα ανέργων και έτσι δεν γινόταν τίποτα.Μετά από 2 μέρες αποφάσισαν ,τα golden "toys" της εταιρίας , να υπογράψουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά απόλυση. Σε λίγο χρονικό διάστημα το κατόρθωμα των Γάλλων γίνεται γνωστό ,χάρις του διαδικτύου ,και σε πορεία διαμυρτηρίας στην Γερμανία ,κρατούν πανό με κυρίαρχο σύνθημα : εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι Γάλλοι .Και πριν καλά καλά το καταλάβουμε εμφανίζεται μια δήθεν θανατοφόρα γρίπη,και όλα τελειώνουν.

Τώρα τα συμπεράσματα δικά σου.Ίσως να μην ήταν αυτός ένας από τους βασικούς λόγους,αλλά σου τον ανέφερα.
Καλημέρα.

Δημητρης είπε...

Καλημέρα!
Μου αρέσει πολύ που δεν αφήνεις καμιά λεπτομέρεια να πέσει χάμω!!!
Μπράβο!!
Θα το ξαναδεις αυτό παρακάτω. Ο Ερημίτης έχει ένα δικό του τρόπο να μιλά και να παρατηρεί.
Γι' αυτό που είπε εχθές, σήμερα, το είδε γραμμένο σε ένα μπλογκ, και χαμογέλασε
http://troktiko.blogspot.com/2009/07/roche-6-tamiflu.html
Το ξέρεις πως ο Ερημίτης δεν είναι κάποιος με συμβατική σκέψη. Άλλωστε τόσο καιρό στο ερημητάρι του μέσα, μελετούσε τα μέσα και τα έξω. Οχι πως αγαπά μόνο την συνομωσιολογία, αλλά αφήνει περιθώρια για την σκέψη να ταξιδέψει και σε άλλα πεδία. Αυτό με την Γαλλιά που λες, έχει παγκόσμιες διαστάσεις αν το καλοσκεφτείς...

issallos είπε...

....να πω μια καλησπερα...!!!
μυρζει ωραια εδω....!!!
νιωθω πολλα....μα ειναι αδειος ο νους....και γεματη η ψυχη ...
και δεν μπορω να μεινω....!!!!

Θα ρθω ομως πριν ειναι πολυ αργα για μενα....!!!
Σε ευχαριστω για το τοσο ωραιο μου με εβαλες να δω.......!!!!

Δημητρης είπε...

Καλησπέρα και από εδώ!!! Έμαθα για γλέντια και ο Ερημίτης δεν μπορεί να λείψει έτσι; Θα πάρω το κατιτις μου και θα έρθω!!